Третій рік в Державному університеті «Житомирська політехніка» триває реалізація проекту Європейської Комісії за програмою Еразмус+ SmaLog/«Магістерська програма зі смарт-транспорту і міської логістики», що має на меті розробку та впровадження відповідної магістерської програми в рамках спеціальності «Транспортні технології», а також теоретичних засад аспірантської – PhD програми. Також проект передбачає облаштування спеціалізованої навчально-лабораторної аудиторії, видання методичних матеріалів, організацію стажування студентів/аспірантів і викладачів. Даний проект містить також додатковий компонент мобільності, що надає можливість студентам навчатися, або ж проходити стажування впродовж 3-6 місяців на базі університетів ЄС учасників консорціуму, серед яких:

  • Університет Тор Вергата м. Рим (Італія);
  • Університет «Ла Сапієнца» м. Рим (Італія);
  • Сілезький технологічний університет м. Катовіце (Польща);
  • Університет прикладних наук: технологій, економіки та дизайну м. Вісмар (Німеччина).

Від початку 2019 навчального року, 11 студентів-магістрів третього семестру навчання «Житомирської політехніки» в рамках даного проекту навчаються та працюють над дипломними роботами/проектами на базі університетів країн-партнерів. Варто зауважити, що витрати під час перебування за кордоном: плата за навчання, проїзд, а також кошти на побут (800-900 Євро/міс) покриваються за рахунок проекту.

Наразі в сонячній Італії, в м. Рим, в Університеті Тор Вергата перебуває 3 студентів: Хоменко Ірина та Сидорчук Василь (Факультет інформаційно-комп’ютерних технологій/«Програмна інженерія») та Дяченко Андрій (Факультет комп’ютерно-інтегрованих технологій, мехатроніки та робототехніки/ «Автомобільний транспорт»). В свою чергу, в Університеті «Ла Сапієнца» протягом 3 місяців осіннього семестру працюють над написанням дипломних робіт двоє студенток Факультету бізнесу та сфери обслуговування, спеціальності «Облік і оподаткування»: Деркач Надія та Ягнич Катерина.
Тим часом 4 студентів «Житомирської політехніки» працюють над дипломними проектами на базі  Університету прикладних наук: технологій, економіки та дизайну м. Вісмар у Німеччині. Серед них студент Факультету комп’ютерно-інтегрованих технологій, мехатроніки та робототехніки, спеціальності «Автомобільний транспорт» – Шишківський Олександр; студенти Факультету бізнесу та сфери обслуговування, спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», – Рудзей Ілона та спеціальності «Управління персоналом у бізнес середовищі» – Обіход Максим. А також студент Факультету інформаційно-комп’ютерних технологій, спеціальності «Телекомунікації та радіотехніка» – Носач Михайло.
Ще двоє студентів Факультету комп’ютерно-інтегрованих технологій, мехатроніки та робототехніки, спеціальності «Автомобільний транспорт» – Солодкий Євген та Жук Назарій наразі перебувають у місті Катовіце, Польща, також працюючи над дипломними проектами на базі Сілезького технологічного університету.
Перебування за кордоном підходить до свого завершення – чекаємо на повернення наших студентів до альма-матер в другій половині грудня. Невдовзі буде організовано зустріч зі студентами, що повернулися з-за кордону за участі викладачів відповідних факультетів, студентів молодших курсів задля обговорення результатів їх навчально-наукової діяльності, здобутого досвіду, обміну враженнями від участі в проекті.

 Відділ міжнародних зв’язків