Впродовж останніх років в «Житомирській політехніці» триває реалізація проекту Erasmus+/Мобільність спільно з Технічним університетом «Сілезька політехніка» (м. Глівіце, Польща). З 21 по 25 жовтня 2019 року в «Сілезькій політехніці» відбувся міжнародний навчальний семінар на тему: “Віртуальний обмін, як інноваційна форма дистанційного навчання та інтернаціоналізації у вищій школі”. Учасниками семінару стали делегати з 21 країни світу, з чотирьох континентів. Державний університет «Житомирська політехніка» представляли завідувач центру довузівської освіти та роботи з іноземними студентами, доцент кафедри теоретичної та прикладної лінгвістики – к.ф.н., доц. Черниш О.А. та представник відділу міжнародних зв’язків – Махно А.М.

Під час семінару особлива увага приділялася проблемі інтернаціоналізації вищої освіти, що є ключовим фактором успіху університетів на глобальному ринку освітніх послуг. Інтернаціоналізація вищої освіти – відносно новий феномен, що передбачає цілу низку заходів, серед яких зростання міжнародної мобільності викладачів та студентів ЗВО для співпраці з кращими фахівцями у відповідній галузі освіти і науки незалежно від того, у якій країні вони знаходяться; збільшення числа міжнародних освітніх програм; інтернаціоналізація навчальних планів з метою розширення доступу до навчання тим студентам, які не беруть реальної участі в мобільності. Окрім загальновідомих засобів інтернаціоналізації польські, шведські та бельгійські колеги поділилися своїм досвідом так званої інтернаціоналізації вдома шляхом телекомунікації, тобто застосування засобів онлайн-комунікації для об’єднання груп студентів з різних географічно віддалених країн з метою розвитку їх професійних навичок через вирішення спільних завдань та виконання проектних робіт.
Учасникам семінару також були організовані цікаві екскурсії до м. Катовіце та до музею видобування кам’яного вугілля в м. Забже. По закінченню заходу всі учасники одержали сертифікати та пам’ятні сувеніри на згадку від «Сілезької політехніки».
Міжнародний навчальний семінар на тему: “Віртуальний обмін як інноваційна форма дистанційного навчання та інтернаціоналізації у вищій школі” буде драйвером подальшого розвитку інтернаціоналізації освітньо-наукової сфери Державного університету «Житомирська політехніка» та водночас потужним джерелом нових ідей та починань.

Відділ міжнародних зв’язків.